suszone opieńki
Rozmaitości | Spiżarnia

Wielkiego grzybobrania nadszedł czas

Październik 19, 2017

Wielkiego grzybobrania nadszedł czas!

Do grzybów zawsze podchodziłam sceptycznie, ponieważ w cieniu ich kapeluszy doszukiwałam się ewentualnego zatrucia. Nie mama pojęcia, skąd przez te lata nabrałam do nich takiego lęku, ale w tym roku zostałam z niego skutecznie wyleczona. I to do tego stopnia, że zdobyłam się na odwagę, by skosztować panierowanej kani (sowy), którą znalazłyśmy podczas spontanicznego grzybobrania! Smakowała wybornie! Na tyle doskonale, że w przyszłym roku również zamierzam wyruszyć na grzybobranie, ale z jasno określonym azymutem na „Kanie Panowie i Panie”.

kania (sowa)
kania (sowa)

Rzecz jasna, tak wielkie przedsięwzięcie będzie objęte patronatem eksperckim w osobie Donii i mamy Ewy, które bezbłędnie potrafią wskazać jadalnego grzyba. Bez konsultacji z wymienionymi profesjonalistami, nie jem swoich leśnych znalezisk w materii KANIA.

wielkiego grzybobrania czas
Lecz nie tylko kania była królową grzybobrania!

 

Kolejną „niespodzianką” był i jest wysyp opieniek miodowych tuż koło mojego domu.

Smakoszem tych grzybów jest mój tato, i to właśnie on w ostatnich dniach uczył mnie, jak je rozpoznawać. Dotychczas sam wybierał się na podbój runa leśnego, którego owoce przynosił do domu, a następnie przetwarzał, zaś produkt gotowy przywoził mi w słoikach.

opieńkowy wysyp
opieńkowy wysyp

Jako że w tym roku postanowiłam zgłębić arkana mykologii, to nie opuszczałam go w tej wyprawie nawet na krok, czego nie można powiedzieć o nim. Najzwyczajniej w świecie zostawił mnie z wiadrem i nożem w ręku, bo przecież „pod nosem” mam same opieńki.

bogactwo ściółki - opieńki
bogactwo ściółki – opieńki

Całe szczęście miałam pomocników i razem uzbieraliśmy trzy pojemniki!

Opieńka w „pigułce”

Opieńka zalicza się do grzybów o bogatych walorach smakowych, a co ciekawe, od lat wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Ekstrakty z tego grzyba działają antygrzybicznie i bakteriobójczo. Substancje znajdujące się w ich składzie wzmacniają ukrwienie mózgu, serca i kończyn. Pewne źródła podają, iż Azjaci stosowali opieńki w leczeniu wielu dolegliwości (płuc, żołądka i wątroby). Opieńki polepszają wzrok, stąd wykorzystuje się je w leczeniu chorób oczu.

grzybobranie opieńkowe
grzybobranie opieńkowe

Jak spożywać opieńki?

Opieńki można:

  • -marynować,
  • -zamrażać,
  • -kwasić,
  • -gotować,
  • -smażyć,
  • -suszyć (suszone opieńki doskonale komponują się z bigosem, kapustą, zupami, kremami itp.)

Należy pamiętać, że opieńka na surowo może spowodować zatrucie pokarmowe, dlatego trzeba poddać ją procesowi obróbki termicznej ( gotowania, smażenia).

suszone opieńki
suszone opieńki

Grzyby remedium na wiele dolegliwości

O leczniczych właściwościach grzybów czytałam w zeszłym roku, przy okazji hodowli boczniaków. To właśnie wtedy dowiedziałam się, że kryją w sobie takie bogactwo witamin i minerałów. Grzyby niczym gąbka chłoną wodę, składniki mineralne i pierwiastki śladowe. Do najczęściej występujących można zaliczyć: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan (ilości śladowe), miedź, cynk czy kobalt.

Grzyby to również witaminowy dynamit! W tak popularnych pieczarkach można znaleźć ryboflawiny z grupy B2, niacyny, kwasu ego, witaminy C i K i witaminy B1.

Jakie grzyby leczą:

  • borowik szlachetny
  • opieńka
  • maślak sitarz
  • soplówka jeżowata
  • żagiew wielogłowa
  • czernidlak kołpakowaty
  • uszy judaszowe
  • boczniak ostrygowaty
  • twardzioszek przydrożny
  • gąsówka fioletowawa
  • gąska topolowa
  • mleczaj rydz
  • płomiennica zimowa
  • pieczarka polna.

 

Życzę wszystkim wspaniałych zbiorów!

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *