Szukaj
Close this search box.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą

wątróbka rustykalna

Wątróbka drobiowa i jej sekrety

Wątróbka drobiowa to jeden z moich ulubionych produktów. Uwielbiam jej smak, niezwykłą łatwość w przyrządzaniu, a o cenie już nie wspomnę. Niewiele osób wie, jakim bogactwem wartości odżywczych naładowana jest ta królowa podrobów. Można ją swobodnie zaliczyć w poczet superfood.

 

Niezbędnik „wątrobiany”

Wątróbka zawiera:

  • Witaminy z grupy B, w tym witaminę B12 niezbędną do produkcji czerwonych krwinek i utrzymywania silnego układu immunologicznego oraz niacynę, która pomaga obniżyć cholesterol i chronić układ trawienny.
  • Witaminę A, ryboflawinę, miedź.
  • Selen – pierwiastek, który posiada właściwości antynowotworowe, ogranicza ryzyko zawału serca, zwalcza dolegliwości reumatyczne i działa antywirusowo.
  • Żelazo – i tu ciekawostka, bo tego pierwiastka jest 20 razy więcej, niż w takiej samej porcji piersi z kurczaka.
  • Witaminę C, cynk, witaminę D (rzadko występującą w pożywieniu).

I na zakończenie dodam, że wątróbka jest doskonałym źródłem białka, ze wszystkimi ważnymi aminokwasami.

Bogatsi o to kompendium wiedzy na temat wątróbki możemy delektować się jej smakiem.

 

Czas na przygotowanie składników:

  • Wątróbka drobiowa
  • Mąka do panierki
  • Jabłko
  • Cebula
  • Olej kokosowy, albo jakiś inny tłuszcz do smażenia
  • Ocet balsamiczny (na bazie jabłek)
  • Sól
  • Pieprz
wątróbka drobiowa składniki podstawowe
wątróbka drobiowa składniki podstawowe

Drobne informacje:

Preferuję wątróbkę indyczą. I to nie tylko z powodu jej smaku, ale dlatego, że wiem jak delikatne w chowie są indyki (w przeciwieństwie do kur źle znoszą kuracje antybiotykowe). Może to głupie, ale kupując ją zawsze wydaje mi się, że jest mniej obciążona „hodowlaną chemią”.

W mojej ocenie smakiem nie odbiega od subtelności, jaką charakteryzuje się kurza wątróbka. Oczywiście jest większa i być może bardziej mięsista (zwarta).

Dla tych co nie lubią, jak mąka przykleja się do palców podczas panierowania, przydając mi wygląd łapek rzekotki drzewnej, prosta rada – przygotujcie woreczek foliowy.

 

Zaczynamy!

 

Wątróbkę myjemy i oczyszczamy. Pozostawiamy do wyschnięcia.

myjemy wątróbkę
myjemy wątróbkę

W tym czasie możemy obrać i pokroić jabłko (jedno duże, albo dwa małe) oraz cebulę. W tym przepisie użyłam jabłek ligol.

kroimy jabłka i cebulę
kroimy jabłka i cebulę

Do woreczka wsypujemy mąkę do panierowania i wkładamy oczyszczoną wątróbkę.

wkładamy wątróbkę do worka z mąką
wkładamy wątróbkę do worka z mąką

Reklamówkę zamykamy i potrząsamy, tak by jej zawartość dokładnie pokryła się mąką.

szybkie panierowanie
szybkie panierowanie

Na patelni podgrzewamy tłuszcz – olej kokosowy i układamy opanierowaną wątróbkę.

wkładamy wątróbkę na gorący tłuszcz
wkładamy wątróbkę na gorący tłuszcz

Smażymy. Ja robię to pod przykryciem, bo nie lubię jak tłuszcz chlapie we wszystkie strony. Od czasu do czasu odkrywamy pokrywkę i obracamy wątróbkę, tak by przypiekła się z każdej strony.

smażona wątróbka
smażona wątróbka

Gdy wątróbka się lekko upiecze dodajemy wcześniej pokrojone jabłka i cebulę. Te składniki zabierają nieco tłuszczu, co trzeba kontrolować, i w razie potrzeby dodać odrobinę oleju.

dodajemy jabłka i cebulę
dodajemy jabłka i cebulę

Usmażoną wątróbkę, jabłka i cebulkę przekładamy na talerz, natomiast na gorącą jeszcze patelnię rozlewamy trochę octu balsamicznego (zawsze leje na tzw. „oko”, ale niech to będzie tak ze 3 może 4 łyżki stołowe). Dodajemy pieprz. Czekamy chwilkę aż pozostały po smażeniu tłuszcz zwiąże się z octem tworząc aromatyczny sos.

przygotowanie sosu
przygotowanie sosu

Sosem polewamy potrawę i lekko solimy wątróbkę – nigdy nie robię tego wcześniej, by podczas smażenia nie zrobiła się twarda.

smacznego

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.