cukinia faszerowana boczkiem
Kolacja | Obiad

Cukinia faszerowana boczkiem

Wrzesień 10, 2017

Cukinia faszerowana boczkiem

Cukinia faszerowana boczkiem i kaszą, to bardzo proste danie, nie wymagające wiele czasu, a przepełniające nasze kubki smakowe rozkoszą. Od lat sadzę w ogrodzie cukinie i nie wyobrażam sobie kuchni bez nich. Faszerowana cukinia, to tylko jedna z wielu odsłon tego warzywa. Smakuje doskonale, kiedy ją grillujemy z czosnkiem, robimy z niej placki, leczo, makarony, czy jako element składowy wszelkiego rodzaju zapiekanek. Nie wspominając już o zupie – kremie!

cukinia nadziewana boczkiem i kaszą
cukinia nadziewana boczkiem i kaszą

Ma wiele oblicz, a one zależą tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni kulinarnej.

Warto wspomnieć, że cukinia jest bogata w potas, żelazo, magnez oraz witaminy C, K, PP i B1, beta karoten. Cechuje się lekkostrawnością oraz podsiada właściwości odkwaszające organizm. Co więcej, nie odkładają się w niej metale ciężkie, być może właśnie z tego powodu, jest jednym z pierwszych warzyw jakie można podawać małym dzieciom (nawet półrocznym maluchom).

nadziewana cukinia z boczkiem i kaszą jęczmienną - składniki

Składniki:

  • Cukinia
  • Kasza jaglana ¼ szklanki
  • Boczek
  • Pomidory
  • Ser cheddar
  • Orzechy włoskie
  • Cebula
  • Parę ząbków czosnku
  • Oliwa /olej kokosowy
  • Zioła (mogą być suszone)
  • Tymianek
  • Oregano
  • Cząber
  • Sól
  • Pieprz

Przydatne informacje:

Cukinię poddajemy obróbce cieplnej – blanszowaniu. Blanszowanie pozwala zachować witaminy, pozostawiając chrupiący charakter warzywa, jednocześnie zachowując jego świeżość i smak. Blanszowanie cukinii to 3-4 minuty w gorącej osolonej wodzie i 3-4 minuty w zimnej wodzie.

Zaczynamy !

W pierwszej kolejności nastawiam wodę na kaszę, a także wodę do blanszowania cukinii.

kasza jęczmienna - gotowanie

Kaszę gotuję w zalecanej proporcji 2 do 1, czyli w tym wypadku ¼ szklanki kaszy do ½ szklanki wody. Gdy kasza zaczyna się gotować, minimalizuję ogień, solę do smaku i przykrywam pokrywką, gotuję około 10-15 min.

blanszowanie cukinii
blanszowanie cukinii

Cukinię wkładam do osolonej, gotującej się wody i pozostawiam na 3-4min. Po tym czasie wyciągam i przelewam zimną wodą.

blanszowana cukinia
blanszowana cukinia

W czasie gdy cukinia stygnie, a kasza pomalutku bulgocze w garnku, przygotowuję pozostałe składniki, czyli kroję boczek, cebulę i obieram czosnek.

do prażonych orzechów włoskich dodajemy czosnek
do prażonych orzechów włoskich dodajemy czosnek

Gdy kasza ugotuję się ściągam ją z palnika i prażę orzechy włoskie, na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy zaczynają uwalniać aromat przeciskam parę ząbków czosnku przez praskę i mieszam. Całość zajmuje około 2-3 min. Odstawiam z palnika.

smażymy boczek

Następnie smażę boczek.

wydrążamy miąższ cukinii
wydrążamy miąższ cukinii

Gdy boczek wesoło skwierczy na patelni, ja drążę cukinię. W tej czynność niezastąpiona wydaję się być łyżka.

wydrążone środki cukinii dodajemy do boczku
wydrążone środki cukinii dodajemy do boczku

Do boczku dodaję cebulę oraz pokrojone środki cukinii.

farsz wzbogacamy o ugotowaną kaszę i pomidory
farsz wzbogacamy o ugotowaną kaszę i pomidory

Kiedy farsz się trochę podsmaży dodaję do niego pokrojone w kostkę pomidory (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skóry) oraz wcześniej ugotowaną kaszę.

doprawianie farszu ziołami i czosnkiem
doprawianie farszu ziołami i czosnkiem

Gdy farsz już jest niemal gotowy dodaję do niego pokrojone zioła i czosnek. Mieszam wszystko i gotuję jeszcze około 1-2 min.

faszerowanie cukinii
faszerowanie cukinii

Cukinię delikatnie solę i pieprzę. Następnie układam w cukiniowych „łódkach” farsz, który posypuję startym serem cheddar. Tak przygotowaną cukinię umieszczam w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej lekko skrapiam oliwą.

cukinia przed zapiekaniem
cukinia przed zapiekaniem

Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekam około 20-25 min.

Po wyciągnięciu z pieca cukinię posypuję prażonymi orzechami z czosnkiem!

cukinia z kaszą i boczkiem

Cukinia faszerowana boczkiem!

Smacznego !

 

 

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
cukinia nadziewana boczkiem
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *