Preloader logo

Chrupiący chleb – smaczny i szybki

chrupiące pieczywo

Chrupiący chleb!

Czasem zdarza się tak, że zapominam wieczorem nastawić chleb i rano na śniadanie pozostaje mi opcja bez pieczywa – typu omlet, albo naleśnik… A co jak mam chęć na sałatkę z kromką chleba?! Tym bardziej, że ogródek w tej chwili pęka z nadmiaru rukoli, sałaty, ogórków, cukinii i innych pyszności, które kochają krótki spoczynek na kanapce. Wtedy mogę zrobić tylko i wyłącznie pyszny chrupiący chleb w 30 min.

I gdy on piecze się w piekarniku, ja mam czas by biegać między grządkami i zbierać niezbędne rośliny na skomponowane głodem sałatki, czy kanapki.

A jak przychodzę do kuchni z naręczem zieleniny, zapach pieczonego chleba mnie powala… No może przesadzam, bo kwasy żołądkowe na to nie pozwalają. One krzyczą JEŚĆ, JEŚĆ, JEŚĆ!!!

składniki na chrupiące pieczywo
składniki na chrupiące pieczywo

Składniki

  • Mąka żytnia 100g (razowa)
  • Mąka pszenna 150g (razowa)
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • Ziarna słonecznika, ziarna dyni, siemię lniane – 200g
  • Łyżka miodu
  • Łyżeczka soli
  • Woda 200 ml
  • Olej, oliwa 100 ml lub na tzw. „oko”
  • Pokaźny pęczek ziół – oregano wraz z kwiatami, tymianek, troszkę cząbru
  • Papier do pieczenia

 

Parę informacji o składnikach

Używam dokładnie tej samej mąki, co w przepisie „chleb dla maszynistów” – czyli razowej grubo mielonej.

 

I do pracy!

Do dzbanka wsypuję wszystkie „suche” składniki.

łączymy suche składniki na chleb
łączymy suche składniki na chleb

Następnie dodaję oliwę, wodę i miód.

dodajemy składniki płynne
dodajemy składniki płynne

Zioła – pełna dowolność. Co kto lubi! Kroję drobno, ale bez przesady! Wsypuję do naczynia.

zioła, aromatyczny dodatek do chleba
zioła, aromatyczny dodatek do chleba

Całość mieszam i sprawdzam, czy „papka” jest odpowiednio kleista, bo do takiej powinniśmy dążyć.

masa, z której powstanie chrupiący chleb
masa, z której powstanie chrupiący chleb

Ciasto dzielę na dwie części. Jedną z nich kładę na papier do pieczenia, przykrywam drugim arkuszem i rozwałkowuję na cienkie ciasto (trochę mniej niż 0,5 cm).

wałkuję masę chlebową
wałkuję masę chlebową

Dokładnie tak samo postępuję z drugim kawałkiem masy.

ciasto przed wsadzeniem do pieca
ciasto przed wsadzeniem do pieca

W ten sposób przygotowane chleby wkładam do nagrzanego piekarnika do 200°C (góra – dół) na około 20 min. Dobrze jest sprawdzać, co tam się dzieje – bo z tymi naszymi piekarnikami bywa różnie.

rozwałkowane ciasto wkładam do piekarnika
rozwałkowane ciasto wkładam do piekarnika

Upieczony chleb wyciągam i kroję, by po wystygnięciu łamał się dokładnie w miejscu przeze mnie wyznaczonym.

kroję jeszcze ciepły chleb
kroję jeszcze ciepły chleb

Takie pieczywo jest doskonałe!

pyszny chleb w 30 min
pyszny chleb w 30 min

Uwielbiam!

 

 

 

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 + 8 =

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.zdrowe-odchudzanie.edu.pl/wp-content/uploads/2017/12/fullsizeoutput_9ee-e1513805187421.jpeg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 225px;}